Špinatai ir špinokai yra du populiarūs žalumynai, dažnai naudojami virtuvėje dėl jų skonio ir maistinės vertės. Nors šie du augalai turi panašumų ir kartais yra painiojami, tarp jų yra keletas svarbių skirtumų. Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime, kas yra špinatai ir špinokai, ir aptarsime jų pagrindinius skirtumus.
Kas yra Špinatai?
Špinatai (Spinacia oleracea) yra lapinės daržovės, priklausančios amarantinių (Amaranthaceae) šeimai. Jie yra žinomi dėl savo tamsiai žalios spalvos lapų ir aukšto maistinių medžiagų, ypač geležies, kalcio, vitaminų A ir C, kiekio. Špinatai gali būti auginami įvairiose klimato sąlygose ir yra plačiai naudojami tiek švieži, tiek virti. Jie turi švelnų, kartais šiek tiek sūrų skonį ir yra populiarūs įvairiuose patiekaluose, įskaitant salotas, troškinius ir košes.
Kas yra Špinokai?
Špinokai, dar žinomi kaip Naujosios Zelandijos špinatai (Tetragonia tetragonioides), priklauso aitriosinių (Aizoaceae) šeimai. Jie kilę iš Australijos ir Naujosios Zelandijos, bet dabar auginami įvairiose pasaulio vietose. Špinokai turi storus, mėsingus lapus ir yra atsparūs sausrai. Jų skonis yra švelnesnis nei špinatų, kartais netgi su saldžiu poskoniu. Špinokai dažnai naudojami panašiai kaip špinatai, tačiau jie yra ypač populiarūs virtuose patiekaluose.
Esminiai skirtumai
- Botaninė klasifikacija: Špinatai priklauso amarantinių šeimai, o špinokai – aitriosinių šeimai.
- Kilmė ir atsparumas: Špinokai yra kilę iš Australijos ir Naujosios Zelandijos ir yra atsparūs sausrai, tuo tarpu špinatai yra mažiau atsparūs sausoms sąlygoms.
- Lapų struktūra ir skonis: Špinokų lapai yra storesni ir mėsingesni nei špinatų, o skonis – švelnesnis ir kartais saldus.
- Maistinė vertė: Nors abu augalai yra maistingi, špinatai yra žinomi dėl didesnio geležies ir vitaminų kiekio.
Apibendrinant
Nors špinatai ir špinokai yra panašūs savo naudojimo būdais virtuvėje, jie skiriasi botanine klasifikacija, kilmės vietomis, lapų struktūra, skoniu ir kai kuriomis maistinėmis savybėmis. Šios žinios gali padėti tinkamai pasirinkti ingredientus įvairiems patiekalams ir geriau suprasti jų maistinę vertę bei vaidmenį mūsų mityboje.
Šaltiniai