Mėta yra viena iš žinomiausių ir plačiausiai naudojamų žolelių pasaulyje, garsėjanti savo gaiviu skoniu ir aromatu. Dažnai naudojama maisto produktuose, gėrimuose, vaistinėse preparatuose ir kosmetikoje, mėta yra ne tik mėgstama dėl savo atgaivinančių savybių, bet ir vertinama dėl jos terapinių efektų. Vis dėlto, žmonės kartais painioja mėtą su jos artima giminaičiu – pipirmete. Nors abi žolės priklauso to pačio augalų genčiai ir turi daug bendrų savybių, yra keletas svarbių skirtumų, kuriuos aptarsime šiame straipsnyje, siekdami aiškiai atskirti mėtos ir pipirmėtės charakteristikas.
Kas yra mėta?
Mėta (Mentha) yra daugiametis augalas, priklausantis Lamiaceae šeimai, apimantis apie 15–20 įvairių rūšių ir daugybę hibridų. Ši augalų grupė pasižymi kryžmaišiais, todėl gali kilti įvairios hibridinės formos su unikaliais aromatais ir savybėmis. Mėtos lapai gali būti naudojami švieži ar džiovinti, o jų ekstraktai – aliejų pavidalu. Šis augalas gerai auga šaltame ir vidutiniškai šiltame klimato juostose, mėgstamas dėl jo vėsinančio efekto, kurį sukuria mentolis – vienas iš pagrindinių mėtoje esančių komponentų. Mėta taip pat turi priešuždegiminių ir skrandžio raminamųjų savybių, todėl yra naudojama įvairiose medicinos ir kulinarinėse srityse.
Kas yra pipirmėtė?
Pipirmėtė (Mentha x piperita) yra viena iš daugelio mėtos rūšių, išsiskirianti savo aštriu pipiriniu skoniu ir stipriu aromatu. Ji yra mėtos ir vandens mėtos hibridas, sukuriantis stipresnį ir koncentruotesnį mentolio kiekį. Paprastai pipirmete auginama dėl jos eterinio aliejaus, kuris yra vertingas pramoniniuose produktuose, tokiose kaip burnos skalavimo skysčiai, kosmetika ir vaistai. Pipirmėtė yra galingesnė nei dauguma kitų mėtos rūšių ir yra gerai žinoma dėl savo atvėsinimo savybių, kurias sukuria aukštas mentolio kiekis. Be to, pipirmėtė yra naudojama kaip virškinimą gerinantys ir antispazminiai preparatai, taip pat mėgstama kaip arbatos ir desertų ingredientas.
Apibendrinant
Mėta ir pipirmėtė, nors ir glaudžiai susijusios, turi aiškius skiriamuosius bruožus. Mėta apima platų rūšių ir hibridų spektrą, siūlydama įvairius naudojimo būdus ir skonius, o pipirmėtė yra specifinė hibridinė rūšis, kuriai būdingas stiprus mentolio kiekis ir intensyvesnis poveikis. Žinios apie šių dviejų žolių ypatybes gali padėti tinkamai pasirinkti jų naudojimą virtuvėje, medicinoje ar kasdienėje higienoje. Atskiriant šiuos du augalus, galima geriau suprasti ir įvertinti kiekvienos jų privalumus ir mėgautis jų teikiamomis naudomis.
Šaltiniai