Kuo skiriasi OLED ir QLED?

Technologijų pasaulyje televizorių rinkoje dominuoja du modernūs ekranų tipai – OLED ir QLED. Šie du terminai dažnai gali sukelti painiavą, nes jie skamba panašiai, tačiau atstovauja labai skirtingoms technologijoms. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra OLED ir QLED, kaip jie veikia ir kuo skiriasi jų pagrindinės savybės.

Kas yra OLED?

OLED (organinės šviesos išskiriančios diodų) technologija naudoja organinius medžiagų sluoksnius, kurie šviečia, kai pro juos teka elektros srovė. Kiekvienas pikselis OLED ekrane yra savarankiškai šviečiantis, todėl nereikia atskiro šviesos šaltinio. Tai leidžia pasiekti tikrai gilų juodą spalvą ir labai aukštą kontrastą, nes pikseliai, kuriems reikia rodyti juodą spalvą, tiesiog išsijungia. OLED ekranai žinomi dėl savo plonumo, lanksčių ekrano galimybių ir puikios spalvų reprodukcijos, taip pat greito atsako laiko, kas ypač svarbu žaidimams ir filmams su greitai kintančiais vaizdais.

Kas yra QLED?

QLED (quantum dot LED) yra technologija, kurią išpopuliarino Samsung, nors ją naudoja ir kiti gamintojai. QLED ekranai naudoja kvantinių taškų sluoksnį, kuris yra apšviečiamas LED diodais. Kvantiniai taškai yra mikroskopiniai nanodalelių dydžio kristalai, kurie, būdami apšviesti, išspinduliuoja labai ryškias ir intensyvias spalvas. QLED technologija leidžia pasiekti itin platų spalvų diapazoną ir didesnį ryškumą nei tradiciniai LED ekranai. Tačiau, skirtingai nuo OLED, QLED ekranai negali atskirai išjungti pikselių, todėl juoda spalva gali būti ne tokia gili kaip OLED ekrane.

Apibendrinant

Nors ir OLED, ir QLED siūlo aukštos kokybės vaizdą, jie tai daro skirtingais būdais. OLED ekranai gali pasigirti puikiu kontrastu, tikrais juodais tonais ir plonomis, lanksčiomis konstrukcijomis, dėl savarankiškai šviečiančių pikselių. Tuo tarpu QLED ekranai išsiskiria savo šviesos šaltiniu, leidžiančiu pasiekti didesnį ryškumą ir spalvų intensyvumą, tačiau juodieji tonai gali būti šiek tiek silpnesni nei OLED ekranuose. Abi technologijos turi savo privalumus ir trūkumus, todėl renkantis tarp jų svarbu atsižvelgti į asmeninius poreikius ir pageidaujamą vaizdo kokybę.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *