Mityboje riebalai atlieka svarbų vaidmenį, tiekiant organizmui energijos, reikalingos vitaminų absorbcijai ir kitoms gyvybinėms funkcijoms. Tačiau ne visi riebalai yra vienodi. Pagrindinis skirtumas tarp gyvulinių ir augalinių riebalų slypi jų kilmėje, cheminėje sudėtyje ir poveikyje sveikatai. Šiame straipsnyje panagrinėsime kuo skiriasi šie du riebalų tipai ir kaip jie veikia mūsų maistą bei sveikatą.
Kas yra gyvuliniai riebalai?
Gyvuliniai riebalai yra riebalai, kuriuos gauname iš gyvūnų. Tai apima mėsos, pieno produktų (pieno, sviesto, sūrių) ir kiaušinių riebalus. Šie riebalai dažniausiai yra kieti arba pusiau kieti kambario temperatūroje, nes jie turi didesnį sočiųjų riebalų rūgščių kiekį. Sočiosios riebalų rūgštys yra priskiriamos prie riebalų, kurie gali padidinti „blogąjį” cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje, taip didinant širdies ligų riziką. Nepaisant to, gyvuliniai riebalai taip pat teikia organizmui būtinų riebalų rūgščių ir tirpiųjų vitaminų, tokių kaip A, D, E ir K.
Kas yra augaliniai riebalai?
Augaliniai riebalai yra riebalai, kuriuos gauname iš augalų šaltinių, įskaitant aliejinius augalus, riešutus ir sėklas. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, saulėgrąžų aliejus, rapsų aliejus, avokadai ir migdolai. Skirtingai nei gyvuliniai riebalai, dauguma augalinių riebalų yra skysčio pavidalo kambario temperatūroje dėl didesnio nepasotintųjų riebalų rūgščių kiekio, įskaitant vienkartines (mononesočiąsias) ir daugkartines (polinesočiąsias) riebalų rūgštis. Šios riebalų rūgštys yra naudingos širdies sveikatai, nes gali padėti mažinti „blogąjį” cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, augaliniai riebalai yra pagrindinis esminių riebalų rūgščių, tokių kaip omega-3 ir omega-6, šaltinis.
Apibendrinant
Nors tiek gyvuliniai, tiek augaliniai riebalai yra svarbūs mūsų mityboje, jų poveikis sveikatai ir naudojimas maiste gali smarkiai skirtis. Gyvuliniai riebalai, turintys daugiau sočiųjų riebalų rūgščių, gali būti naudojami ribotais kiekiais, siekiant išvengti neigiamo poveikio širdies sveikatai. Tuo tarpu augaliniai riebalai, kurių sudėtyje yra daugiau nepasotintųjų riebalų rūgščių, yra laikomi sveikesniu pasirinkimu, skatinančiu širdies sveikatą. Svarbu subalansuoti abiejų tipų riebalų vartojimą, atsižvelgiant į asmeninius sveikatos tikslus ir mitybos poreikius.
Šaltiniai: