Kuo Skiriasi Nerimas nuo Depresijos?

nerimas ir depresija

Nerimas ir depresija yra dvi skirtingos psichinės sveikatos būklės, kurios dažnai gali pasireikšti kartu, bet turi skirtingus simptomus, priežastis ir poveikį žmogaus psichinei ir fizinei sveikatai. Nors abu sutrikimai gali turėti neigiamą poveikį gyvenimo kokybei, jie pasireiškia skirtingais būdais.

Kas yra Nerimas?

Nerimas – tai būsena, kai žmogus jaučia per didelį susirūpinimą ar baimę dėl kasdienių ar būsimų įvykių. Nerimo jausmai gali būti laikini ir normalūs, ypač stresinėse situacijose, tačiau nerimo sutrikimai atsiranda, kai šie jausmai tampa nuolatiniai ir intensyvūs. Nerimo sutrikimai gali labai paveikti žmogaus kasdienį gyvenimą.

Pagrindinės nerimo savybės:

  • Simptomai: Nerimas dažniausiai pasireiškia nuolatiniu susirūpinimu, per dideliu baimės jausmu, panikos priepuoliais, nervingumu, raumenų įtampa, širdies plakimu, prakaitavimu, virškinimo problemomis (pvz., pykinimu ar viduriavimu).
  • Kognityviniai aspektai: Žmonės, turintys nerimo sutrikimą, gali nuolat galvoti apie būsimus įvykius, susikoncentruoti į galimas nesėkmes ir pervertinti grėsmes.
  • Fizinis poveikis: Nerimas dažnai sukelia fizinius simptomus, tokius kaip drebulys, širdies plakimas, padažnėjęs kvėpavimas, raumenų įtampa ir galvos skausmai.
  • Būklės trukmė: Nerimo jausmai gali būti laikini arba lėtiniai, priklausomai nuo sutrikimo tipo. Pavyzdžiui, generalizuotas nerimo sutrikimas sukelia nuolatinį ir ilgalaikį nerimą.
  • Priežastys: Nerimas gali būti susijęs su stresinėmis situacijomis, genetiniais veiksniais, trauminiais įvykiais arba cheminėmis smegenų disbalansomis.

Pavyzdys: Asmuo, patiriantis nerimą, gali nuolat jaudintis dėl darbo, sveikatos ar socialinių situacijų, net jei objektyviai nėra rimtos priežasties.

Kas yra Depresija?

Depresija – tai psichinė būklė, kuriai būdingas ilgalaikis liūdesys, neviltis, mažas energijos lygis ir susidomėjimo praradimas kasdieniais gyvenimo aspektais. Depresija nėra tik liūdesio būsena, ji yra daug rimtesnė ir dažnai trunka ilgiau nei kelias savaites, turėdama reikšmingą poveikį žmogaus gyvenimui ir gebėjimui funkcionuoti.

Pagrindinės depresijos savybės:

  • Simptomai: Depresija dažnai pasireiškia giliais liūdesio jausmais, prarastu susidomėjimu veikla, mažesniu energijos lygiu, sunkumais susikaupti, sumažėjusiu ar padidėjusiu apetitu, miego problemomis, beviltiškumo jausmu ir net mintimis apie savižudybę.
  • Emociniai aspektai: Žmonės, kenčiantys nuo depresijos, gali jausti nuolatinę neviltį, beprasmybę, tuštumą ir gali prarasti norą atlikti net anksčiau mėgtą veiklą.
  • Fizinis poveikis: Depresija gali sukelti fizinius simptomus, tokius kaip nuovargis, galvos skausmai, miego sutrikimai ir net kūno skausmai.
  • Būklės trukmė: Depresija dažniausiai yra ilgalaikė būklė, trunkanti savaites, mėnesius ar net metus, jei nėra gydoma.
  • Priežastys: Depresiją gali sukelti genetiniai veiksniai, cheminės smegenų disbalansas, ilgalaikis stresas, trauminiai įvykiai ar kitos sveikatos problemos.

Pavyzdys: Asmuo, kenčiantis nuo depresijos, gali prarasti norą bendrauti, atlikti kasdienes užduotis, patirti gilų liūdesį ir nuovargį, net jei objektyvių priežasčių tam nėra.

Pagrindiniai Skirtumai

AspektasNerimasDepresija
Pagrindiniai jausmaiNuolatinis susirūpinimas ir baimėGilus liūdesys, beviltiškumas
Fiziniai simptomaiŠirdies plakimas, prakaitavimas, raumenų įtampa, virškinimo problemosNuovargis, miego sutrikimai, apetito pokyčiai, fizinis skausmas
Emociniai simptomaiNerimas dėl ateities, per didelis susirūpinimas, galvojimas apie galimas nesėkmesLiūdesys, beprasmybė, susidomėjimo praradimas veikla, pasyvumas
TrukmėGali būti laikinas arba lėtinisIlgalaikė būsena, trunkanti savaites ar mėnesius
Kognityviniai simptomaiPer didelis dėmesys galimoms grėsmėms, sunkumas atsipalaiduotiSunkumai susikaupti, prasta savivertė, pesimizmas
PriežastysStresas, genetiniai veiksniai, trauminiai įvykiai, cheminiai smegenų disbalansaiGenetiniai veiksniai, cheminiai smegenų disbalansai, ilgalaikis stresas, trauminiai įvykiai

Išvada

Nerimas yra dažnai susijęs su per dideliu susirūpinimu dėl ateities ir kasdienių situacijų, kartu su fiziniais simptomais, tokiais kaip širdies plakimas ar raumenų įtampa. Depresija, priešingai, yra būklė, kai žmogus jaučia gilų liūdesį, neviltį ir praranda susidomėjimą gyvenimu. Nors šie sutrikimai gali pasireikšti kartu, jų pagrindinės emocijos ir poveikis žmogaus psichikai bei kūnui skiriasi.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *