Kuo skiriasi kėnis nuo eglės?

kėnis ir eglė

Kėnis ir eglė yra dvi spygliuočių medžių rūšys, kurios dažnai painiojamos dėl savo panašios išvaizdos. Tačiau šie medžiai turi skirtingas savybes, biologinius skirtumus ir naudojimo būdus. Šiame straipsnyje aptarsime, kuo skiriasi kėnis nuo eglės, ir paaiškinsime jų savybes bei reikšmę.

Kas yra kėnis?

Kėnis (Abies) yra spygliuočių medžių gentis, priklausanti pušinių (Pinaceae) šeimai. Kėniai yra žinomi dėl savo tiesių kamienų, simetriškos kūginės formos ir minkštų, plokščių spyglių. Kėnio spygliai yra prisitvirtinę tiesiogiai prie šakų ir turi suapvalintą arba šiek tiek įdubusią viršūnę. Kėnių spyglių apačioje dažnai matyti dvi baltos juostelės, kurios yra stiebagumbiai.

Kėnių kankorėžiai auga vertikaliai ir subrendusioje būsenoje išsklaido sėklas, nes patys kankorėžiai suyra. Kėniai yra vertinami dėl savo estetinės vertės, todėl dažnai naudojami kraštovaizdžio dizainui ir kaip kalėdiniai medžiai. Be to, kėnio mediena yra minkšta ir naudojama statybose bei baldų gamyboje.

Kas yra eglė?

Eglė (Picea) yra spygliuočių medžių gentis, taip pat priklausanti pušinių (Pinaceae) šeimai. Eglės turi tiesius kamienus, bet jų šakos dažniausiai yra labiau išsidėsčiusios horizontaliai, todėl jų forma gali būti mažiau simetriška nei kėnių. Eglės spygliai yra trumpesni, aštrūs ir keturbriauniai, dažniausiai prisitvirtinę prie šakų mažomis medinėmis kojelėmis. Eglės spygliai, priešingai nei kėnių, yra aštresni ir gali būti nemalonūs liesti.

Eglių kankorėžiai auga nuleisti žemyn ir subrendusioje būsenoje išlieka sveiki, išbarstydami sėklas per ilgą laikotarpį. Eglės yra dažnai naudojamos kaip kalėdiniai medžiai, ypač dėl savo tankių šakų, kurios gerai laiko papuošalus. Eglės mediena yra labai vertinama statybose, popieriaus gamyboje ir muzikos instrumentų gamyboje dėl savo tvirtumo ir elastingumo.

Apibendrinant

Kėnis ir eglė yra dvi skirtingos spygliuočių medžių rūšys, turinčios savo unikalių savybių. Kėniai pasižymi minkštais, plokščiais spygliais, vertikaliais kankorėžiais ir simetriška forma. Jie dažnai naudojami kraštovaizdžio dizainui ir kaip kalėdiniai medžiai. Tuo tarpu eglės turi aštrius, keturbriaunius spyglius, nuleistus kankorėžius ir horizontaliai išsidėsčiusias šakas. Eglės mediena yra labai vertinama statybose ir kitose pramonės šakose. Supratimas apie šiuos skirtumus padeda geriau atpažinti šiuos medžius ir naudoti juos pagal poreikius.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *