Kuo Skiriasi Garantinis ir Visuomeninis Elektros Tiekimas?

Garantinis ir visuomeninis elektros tiekimas yra dvi skirtingos elektros tiekimo rūšys, kurios taikomos Lietuvos elektros vartotojams. Šios dvi tiekimo sistemos skirtos skirtingoms situacijoms ir skiriasi tiekimo sąlygomis bei kainodara. Šiame straipsnyje aptarsime, kuo jos skiriasi, kokios yra jų pagrindinės savybės ir kada kurios iš jų taikomos.

Kas yra Garantinis Elektros Tiekimas?

Garantinis elektros tiekimas yra laikinas elektros tiekimo būdas, kuris taikomas vartotojams, netekusiems savo pasirinkto nepriklausomo elektros tiekėjo dėl bankroto, sutarties nutraukimo ar kitų priežasčių. Tokiu atveju vartotojams laikinai tiekiama elektra pagal garantinio tiekimo sąlygas, kol jie pasirenka naują nepriklausomą tiekėją ir sudaro su juo sutartį.

Garantinis tiekimas užtikrina, kad vartotojai neliktų be elektros, tačiau jo kainodara paprastai yra aukštesnė nei reguliari rinkos kaina. Kainos apskaičiuojamos pagal elektros biržos „Nord Pool“ kainas su papildomu koeficientu, kuris padidina elektros kainą, todėl garantinis tiekimas yra brangesnis.

Pagrindinės garantinio tiekimo savybės:

  • Laikinas tiekimas: Taikomas vartotojams, kurie neteko nepriklausomo tiekėjo, kol pasirenkamas naujas tiekėjas.
  • Brangesnis tarifas: Kainos yra aukštesnės dėl papildomo koeficiento.
  • Kainų nustatymas: Elektros kaina apskaičiuojama pagal elektros biržos kainas su papildomais mokesčiais.
  • Tiekimo laikotarpis: Tiekimas trunka laikinai, paprastai iki 6 mėnesių, per kuriuos vartotojas turi pasirinkti naują tiekėją.

Kas yra Visuomeninis Elektros Tiekimas?

Visuomeninis elektros tiekimas yra paslauga, kurią teikia valstybės įgaliota įmonė, dažniausiai tai „Ignitis“. Visuomeninis tiekimas yra skirtas tiems vartotojams, kurie iki tam tikro laikotarpio nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo. Šis tiekimas taikomas tam tikrai ribotai laikotarpiui, kol vartotojai turės galimybę pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Kainos visuomeniniame tiekime yra reguliuojamos valstybės ir paprastai yra mažesnės už garantinio tiekimo kainas.

Pagrindinės visuomeninio tiekimo savybės:

  • Valstybės reguliuojamos kainos: Elektros kainos nustatomos pagal valstybės reguliavimą.
  • Ilgesnis galiojimo laikotarpis: Visuomeninis tiekimas gali trukti ilgiau nei garantinis, tačiau galiausiai vartotojai turi pereiti prie nepriklausomo tiekėjo.
  • Skirta vartotojams, nepasirinkusiems tiekėjo: Visuomeninis tiekimas taikomas tiems, kurie dar nepasirinko nepriklausomo tiekėjo iki numatyto laikotarpio.
  • Mažesnis tarifas nei garantiniame tiekime: Kainos paprastai yra mažesnės nei garantinio tiekimo atveju.

Pagrindiniai skirtumai

AspektasGarantinis Elektros TiekimasVisuomeninis Elektros Tiekimas
PaskirtisLaikinas tiekimas vartotojams, netekusiems nepriklausomo tiekėjo.Valstybės reguliuojamas tiekimas vartotojams, kurie nepasirinko nepriklausomo tiekėjo.
KainodaraAukštesnės kainos, nustatomos pagal biržos kainas su papildomu koeficientu.Valstybės reguliuojamos kainos, paprastai mažesnės nei garantiniame tiekime.
LaikotarpisLaikinas (iki 6 mėnesių).Gali tęstis ilgesnį laiką, tačiau galiausiai vartotojai pereis prie nepriklausomo tiekėjo.
VartotojaiVartotojai, kurie neteko savo nepriklausomo tiekėjo.Vartotojai, kurie nepasirinko nepriklausomo tiekėjo iki nustatyto termino.

Išvada

Garantinis elektros tiekimas yra laikinas sprendimas vartotojams, kurie dėl tam tikrų priežasčių neteko nepriklausomo tiekėjo. Jo kainos yra aukštesnės, ir jis taikomas tik ribotą laiką. Tuo tarpu visuomeninis elektros tiekimas skirtas vartotojams, kurie dar nepasirinko nepriklausomo tiekėjo, ir jo kainos yra reguliuojamos valstybės. Visuomeninis tiekimas yra pigesnis, tačiau galiausiai vartotojai privalės pereiti prie nepriklausomo tiekėjo, kai tai bus numatyta valstybės reguliavimo taisyklėse.

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *