Kuo skiriasi internetas nuo žiniatinklio?

žiniatinklis ir internetas

Dažnai žmonės vartodami terminus „internetas” ir „žiniatinklis” (angl. „World Wide Web”) gali juos painioti ar naudoti kaip sinonimus. Nors šie terminai yra susiję, jie apibūdina skirtingus dalykus. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius skirtumus tarp interneto ir žiniatinklio, paaiškinsime jų funkcijas ir kaip jie veikia.

Kas yra internetas?

Internetas yra pasaulinis tinklas, jungiantis milijonus kompiuterių ir kitų įrenginių. Tai infrastruktūra, leidžianti įrenginiams bendrauti tarpusavyje ir keistis duomenimis.

Interneto savybės

  1. Infrastruktūra: Internetas yra fizinių ir virtualių tinklų, tokių kaip kabeliai, maršrutizatoriai, serveriai ir kiti įrenginiai, rinkinys.
  2. Protokolai: Internetas veikia naudodamas įvairius protokolus, tokius kaip IP (Internet Protocol), TCP (Transmission Control Protocol) ir UDP (User Datagram Protocol), kurie nustato duomenų perdavimo taisykles.
  3. Paslaugos: Internetas teikia įvairias paslaugas, įskaitant el. paštą, FTP (File Transfer Protocol), VoIP (Voice over Internet Protocol), ir, žinoma, žiniatinklį (WWW).
  4. Savybės: Internetas yra decentralizuotas tinklas, tai reiškia, kad nėra vieno centrinio valdymo punkto.

Interneto pavyzdžiai

  • El. paštas: Paslaugos, leidžiančios siųsti ir gauti laiškus elektroniniu būdu.
  • FTP: Protokolas, naudojamas failams perduoti tarp kompiuterių.
  • VoIP: Technologija, leidžianti balsu bendrauti per internetą (pvz., „Skype“, „Zoom“).

Kas yra žiniatinklis (WWW)?

Žiniatinklis, dar žinomas kaip World Wide Web (WWW), yra interneto dalis, kurią sudaro svetainės ir tinklalapiai, kuriuos galima pasiekti naudojant interneto naršykles. Tai informacijos sistema, kuri leidžia vartotojams pasiekti ir dalintis duomenimis hiperteksto formatu.

Žiniatinklio savybės

  1. Hipertekstas: Žiniatinklis naudoja hiperteksto dokumentus, kurie yra susieti su kitais dokumentais per nuorodas (hipersaitus).
  2. Protokolai: Žiniatinklis veikia naudodamas HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ir HTTPS (HTTP Secure), kurie yra specialiai skirti tinklalapiams perduoti ir gauti.
  3. Naršyklės: Norint pasiekti žiniatinklį, naudojamos interneto naršyklės, tokios kaip „Google Chrome“, „Mozilla Firefox“, „Safari“ ir „Microsoft Edge“.
  4. Turinys: Žiniatinklį sudaro svetainės, tinklalapiai, tinklaraščiai, internetinės parduotuvės, forumai ir kitas hiperteksto formatas.

Žiniatinklio pavyzdžiai

  • Svetainės: Interneto puslapiai, tokie kaip „Wikipedia“, „Google“ ar „Amazon“.
  • Tinklaraščiai: Asmeniniai ar verslo tinklaraščiai, tokie kaip „WordPress“.
  • Internetinės parduotuvės: Elektroninės prekybos platformos, tokios kaip „eBay“ ar „Etsy“.

Pagrindiniai skirtumai

AspektasInternetasŽiniatinklis (WWW)
ApibrėžimasPasaulinis tinklas, jungiantis kompiuterius ir įrenginiusInformacijos sistema, sudaryta iš hiperteksto dokumentų
InfrastruktūraFizinių ir virtualių tinklų rinkinysSvetainės ir tinklalapiai, pasiekiami per naršykles
ProtokolaiIP, TCP, UDP ir kt.HTTP, HTTPS
PaslaugosEl. paštas, FTP, VoIP ir kt.Svetainės, tinklaraščiai, internetinės parduotuvės
PavyzdžiaiEl. paštas, FTP, VoIP„Google“, „Wikipedia“, „Amazon“

Apibendrinant

Internetas ir žiniatinklis (WWW) yra du susiję, bet skirtingi dalykai. Internetas yra pasaulinė infrastruktūra, jungiantis įvairius įrenginius ir leidžiantis keistis duomenimis per įvairias paslaugas. Žiniatinklis yra viena iš šių paslaugų, leidžianti pasiekti ir dalintis informacija hiperteksto formatu per interneto naršykles. Suprasdami šiuos skirtumus, galime geriau suprasti, kaip veikia šiuolaikinis skaitmeninis pasaulis.

Šaltinis:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *