Kuo skiriasi viniliniai ir popieriniai tapetai?

viniliniai ir popieriniai tapetai

Viniliniai ir popieriniai tapetai yra dvi populiarios sienų apdailos medžiagos, tačiau jie skiriasi savo sudėtimi, atsparumu ir estetinėmis savybėmis. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra viniliniai ir popieriniai tapetai, kokios jų savybės, naudojimo sritys ir pagrindiniai skirtumai.

Kas yra viniliniai tapetai?

Viniliniai tapetai yra sienų apdailos medžiaga, kuri pagaminta iš PVC (polivinilchlorido) arba akrilinės dervos sluoksnio, uždengiančio popierinį ar flizelinį pagrindą. Dėl savo atsparumo ir ilgaamžiškumo viniliniai tapetai dažnai naudojami patalpose, kuriose yra didesnis drėgmės arba dėvėjimo lygis.

Savybės:

  • Atsparumas drėgmei: Viniliniai tapetai yra atsparūs drėgmei ir gali būti valomi drėgnu skudurėliu ar net plauti vandeniu, todėl jie puikiai tinka virtuvėms, vonios kambariams ar kitoms drėgnoms patalpoms.
  • Ilgaamžiškumas: Dėl vinilinės dangos šie tapetai yra itin atsparūs trinčiai, nusidėvėjimui ir mechaniniams pažeidimams.
  • Įvairūs dizainai: Viniliniai tapetai gali turėti daug įvairių dizainų, nuo lygios spalvos iki tekstūruotų paviršių ir net imituoti kitokias medžiagas, tokias kaip plytos ar mediena.
  • Lengvas montavimas: Šiuolaikiniai viniliniai tapetai dažnai būna ant flizelino pagrindo, todėl jų montavimas yra paprastesnis – klijai tepami tiesiai ant sienos.

Naudojimo sritys:

  • Virtuvės ir vonios kambariai: Dėl atsparumo drėgmei, viniliniai tapetai yra idealus pasirinkimas drėgnoms patalpoms.
  • Koridoriai ir svetainės: Viniliniai tapetai puikiai tinka vietose, kur reikia atsparumo dėvėjimui ir trinčiai.

Kas yra popieriniai tapetai?

Popieriniai tapetai yra tradicinė sienų apdailos medžiaga, gaminama iš vieno ar kelių sluoksnių popieriaus. Jie yra pigesni, ekologiškesni ir labiau pralaidūs orui nei viniliniai tapetai. Popieriniai tapetai dažnai pasirenkami dėl jų natūralumo ir klasikinio dizaino.

Savybės:

  • Ekologiškumas: Kadangi jie gaminami iš natūralaus popieriaus, popieriniai tapetai yra draugiškesni aplinkai, lengvai perdirbami ir kvėpuojantys.
  • Mažesnis atsparumas: Popieriniai tapetai yra mažiau atsparūs drėgmei ir trinčiai, todėl jie labiau tinka sausesnėms patalpoms.
  • Įvairūs dizainai: Popieriniai tapetai gali būti atspausdinti su įvairiais raštais, nuo klasikinių iki modernių dizainų, tačiau jie paprastai būna plokščios tekstūros.
  • Įvairios kokybės: Yra viengubo ir dvigubo sluoksnio popieriniai tapetai. Dvigubo sluoksnio tapetai yra šiek tiek atsparesni ir lengviau klijuojami.

Naudojimo sritys:

  • Miegamieji ir svetainės: Popieriniai tapetai dažniausiai naudojami sausesnėse patalpose, kur nėra didelės drėgmės ar trinties.
  • Vaikų kambariai: Dėl jų ekologiškumo popieriniai tapetai dažnai pasirenkami vaikų kambariuose.

Pagrindiniai skirtumai

AspektasViniliniai tapetaiPopieriniai tapetai
MedžiagaPVC arba akrilinė danga ant popieriaus arba flizelino pagrindoPopieriaus sluoksniai
Atsparumas drėgmeiAtsparūs drėgmei, gali būti plaunamiNeatsparūs drėgmei, negali būti plaunami
Atsparumas trinčiaiLabai atsparūs, ilgaamžiaiMažesnis atsparumas trinčiai
DizainasPlatus tekstūrų ir raštų pasirinkimasDažniausiai lygūs, su spausdintais raštais
MontavimasPaprastas montavimas, ypač su flizelino pagrinduReikalauja daugiau tikslumo klijuojant
EkologiškumasMažiau ekologiški dėl sintetinių medžiagųDaugiau ekologiški, perdirbami

Išvada

Viniliniai ir popieriniai tapetai skiriasi savo savybėmis ir paskirtimi. Viniliniai tapetai yra labiau atsparūs drėgmei ir trinčiai, todėl jie yra geriausias pasirinkimas drėgnoms ar intensyviai naudojamoms patalpoms, tokioms kaip virtuvės ir vonios kambariai. Popieriniai tapetai, nors ir mažiau atsparūs, yra ekologiški, pralaidūs orui ir puikiai tinka sausesnėms patalpoms, tokioms kaip miegamieji ar svetainės. Renkantis tarp šių dviejų tipų, svarbu atsižvelgti į patalpos naudojimo intensyvumą ir sąlygas.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *