Kuo skiriasi mansarda nuo antro aukšto?

mansarda ir antras aukštas

Mansarda ir antras aukštas yra du skirtingi pastato aukštų tipai, kurie dažnai vartojami kalbant apie gyvenamąsias erdves. Nors jie abu gali būti naudojami kaip gyvenamosios patalpos, jie skiriasi savo architektūra, vieta pastate ir konstrukcinėmis ypatybėmis. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius skirtumus tarp mansardos ir antro aukšto.

Kas yra mansarda?

Apibrėžimas

Mansarda – tai gyvenamoji patalpa, įrengta po nuolydiniu pastato stogu. Dažniausiai ji būna viršutiniame aukšte, kur stogas sukuria unikalią, dažnai asimetrišką erdvę, kurią lemia stogo šlaitai. Mansarda gali būti naudojama kaip gyvenamoji patalpa arba sandėliavimo erdvė.

Savybės

  1. Stogo konstrukcija:
    • Nuolydis: Mansarda yra po nuolydžiu stogu, todėl jos sienos nėra vertikalios kaip įprastuose aukštuose. Dėl stogo šlaitų kai kurios mansardos dalys gali būti žemos, o tai lemia skirtingą erdvės naudojimą.
    • Stogo langai: Dažnai mansardose yra stoglangiai, kad būtų įleista daugiau natūralios šviesos, nes dėl stogo kampo įprasti vertikalūs langai yra riboti arba neįmanomi.
  2. Erdvės išdėstymas:
    • Netradicinė erdvė: Dėl stogo nuolydžio mansardos erdvė gali būti ribota, ypač žemose vietose, kur stogas siekia grindis. Tai reiškia, kad dalis patalpos negali būti pilnai išnaudojama, tačiau tai taip pat suteikia unikalumo ir šilumos pojūtį.
    • Architektūriniai ypatumai: Mansardos dažnai turi atviras sijas, šlaitinius stogus ar kitas architektūrines detales, kurios suteikia patalpai charakterio ir individualumo.
  3. Paskirtis:
    • Gyvenamoji patalpa: Mansarda gali būti įrengta kaip miegamasis, darbo kambarys, svetainė ar kitos paskirties patalpa. Kadangi ji yra viršutiniame aukšte, mansarda dažnai naudojama kaip atskirta arba privatesnė erdvė.
    • Sandėliavimas: Jei mansarda nėra pritaikyta gyvenimui, ji dažnai naudojama kaip sandėliavimo erdvė.

Pavyzdžiai

  • Stoglangiai: Mansardose dažnai naudojami stoglangiai, kurie leidžia įleisti daugiau natūralios šviesos į patalpas.
  • Unikalūs kambariai: Mansardose dažnai įrengiami jaukūs miegamieji kambariai su netradicine architektūra dėl stogo šlaitų.

Kas yra antras aukštas?

Apibrėžimas

Antras aukštas – tai standartinis gyvenamasis aukštas virš pirmojo aukšto, kuris turi įprastą plokščią lubų konstrukciją ir vertikalias sienas. Šis aukštas nėra ribojamas stogo nuolydžio, todėl jame yra daugiau erdvės ir standartinių architektūrinių sprendimų.

Savybės

  1. Sienos ir lubos:
    • Vertikalios sienos: Skirtingai nei mansardoje, antras aukštas turi įprastas, vertikalias sienas ir plokščias lubas. Tai leidžia pilnai išnaudoti visą kambario erdvę be apribojimų dėl stogo konstrukcijos.
    • Didesnė erdvė: Dėl vertikalių sienų ir plokščių lubų antras aukštas paprastai siūlo daugiau naudojamos erdvės nei mansarda.
  2. Langai:
    • Standartiniai langai: Antrame aukšte paprastai naudojami įprasti vertikalūs langai, kurie suteikia daugiau šviesos ir vaizdo galimybių.
  3. Paskirtis:
    • Gyvenamosios patalpos: Antras aukštas dažniausiai naudojamas kaip gyvenamoji erdvė, kur įrengiami miegamieji, vonios kambariai, svetainės ar kiti kambariai. Jis dažniau nei mansarda yra pagrindinė gyvenamoji erdvė.

Pavyzdžiai

  • Klasikinės gyvenamosios patalpos: Antras aukštas dažnai naudojamas kaip pagrindinė gyvenamoji erdvė su įprastomis miegamosiomis ir vonios patalpomis.
  • Erdvūs kambariai: Dėl vertikalių sienų ir standartinių lubų antras aukštas siūlo didesnę ir patogesnę erdvę.

Pagrindiniai skirtumai

AspektasMansardaAntras aukštas
Sienos ir lubosNuolydinės lubos, stogo kampai, mažesnė erdvėVertikalios sienos, plokščios lubos, didesnė erdvė
Erdvės išdėstymasNetradicinis, su žemomis stogo dalimisStandartinis, be erdvės apribojimų
LangaiStoglangiai arba specialūs langai stogeStandartiniai vertikalūs langai
Naudojimo paskirtisGyvenamoji patalpa arba sandėlisGyvenamoji patalpa
Architektūriniai bruožaiGali turėti atviras sijas, šlaitinius stogusStandartinė architektūra su plokščiomis lubomis
Erdvės išnaudojimasKai kurios erdvės dėl stogo kampų gali būti neįmanoma išnaudotiVisa erdvė gali būti pilnai išnaudota

Išvada

Mansarda ir antras aukštas skiriasi tiek savo konstrukcija, tiek erdvės išdėstymu. Mansarda pasižymi unikaliomis architektūrinėmis savybėmis dėl nuolydinio stogo, kuris riboja erdvę, tačiau suteikia jaukumo ir individualumo. Ji dažnai naudojama kaip gyvenamoji arba sandėliavimo patalpa. Antras aukštas, priešingai, turi standartines vertikalias sienas ir plokščias lubas, todėl suteikia daugiau funkcionalios erdvės ir patogumo, tinkamas pagrindinėms gyvenamosioms patalpoms.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *