Kuo Skiriasi Pasas nuo Asmens Tapatybės Kortelės?

pasas ir asmens tapatybės kortelė

Pasas ir asmens tapatybės kortelė yra du oficialūs asmens dokumentai, kurie naudojami nustatyti žmogaus tapatybę ir suteikia teisę keliauti ar naudotis tam tikromis paslaugomis. Nors abu dokumentai turi panašią funkciją, jie skiriasi savo paskirtimi, naudojimo sritimi ir galiojimo trukme.

Kas yra Pasas?

Pasas yra tarptautinis asmens dokumentas, kuris patvirtina asmens tapatybę ir pilietybę, suteikia teisę vykti į užsienį ir keliauti į kitas valstybes. Pasas yra būtinas dokumentas kertant valstybių sienas, ypač už Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės ribų.

Pagrindinės paso savybės:

  • Paskirtis: Tarptautinis kelionės dokumentas, leidžiantis asmeniui kirsti valstybių sienas.
  • Naudojimo sritis: Pasas yra privalomas keliaujant užsienyje, ypač už Europos Sąjungos ir Šengeno zonos ribų. Taip pat naudojamas kaip asmens tapatybės patvirtinimo dokumentas, ypač tarptautiniuose kontekstuose.
  • Išvaizda: Pasas yra knygelės formos dokumentas, turintis kelis puslapius, į kuriuos dedami vizų spaudai ir pasienio kontrolės antspaudai.
  • Galiojimo trukmė: Paprastai paso galiojimo laikas yra nuo 5 iki 10 metų, priklausomai nuo šalies ir asmens amžiaus.
  • Kelionės: Pasas leidžia keliauti po pasaulį, tačiau kai kuriose šalyse gali prireikti ir vizos.

Pavyzdys: Lietuvos piliečių pasas leidžia keliauti į daugelį pasaulio šalių be vizos arba su galimybe gauti vizą atvykus.

Kas yra Asmens Tapatybės Kortelė?

Asmens tapatybės kortelė (ID kortelė) yra nacionalinis dokumentas, patvirtinantis asmens tapatybę ir pilietybę. Ji naudojama kasdieniams asmens tapatybės patvirtinimams, pvz., registruojantis banke, balsuojant ar naudojantis valstybinėmis paslaugomis. Europoje, Šengeno erdvėje, asmens tapatybės kortelė taip pat gali būti naudojama keliaujant tarp Europos Sąjungos ir Šengeno šalių.

Pagrindinės asmens tapatybės kortelės savybės:

  • Paskirtis: Nacionalinis dokumentas, patvirtinantis asmens tapatybę ir pilietybę. Dažniausiai naudojamas šalies viduje, bet gali būti naudojamas ir kelionėms Europoje.
  • Naudojimo sritis: Tapatybės patvirtinimas kasdieninėse situacijose – balsavime, banko operacijose, paslaugų užsakymuose. Kai kuriose šalyse (pvz., Europos Sąjungoje) gali būti naudojama keliaujant tarp šalių.
  • Išvaizda: Asmens tapatybės kortelė yra plastikinė kortelė, dažniausiai panaši į banko kortelę, su asmens nuotrauka ir duomenimis.
  • Galiojimo trukmė: Dažniausiai galioja nuo 5 iki 10 metų, priklausomai nuo šalies ir asmens amžiaus.
  • Kelionės: Gali būti naudojama kelionėms į Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės šalis be paso.

Pavyzdys: Lietuvos asmens tapatybės kortelė gali būti naudojama keliaujant Šengeno erdvėje, pvz., keliaujant į Latviją, Estiją ar Vokietiją, taip pat naudojama kaip tapatybės įrodymas Lietuvoje.

Pagrindiniai Skirtumai

AspektasPasasAsmens Tapatybės Kortelė
PaskirtisTarptautinis kelionės dokumentasNacionalinis tapatybės patvirtinimo dokumentas
NaudojimasReikalingas keliaujant už Europos Sąjungos ribųNaudojamas šalies viduje ir Šengeno erdvėje
IšvaizdaKnygelė su vizų ir antspaudų puslapiaisPlastikinė kortelė, panaši į banko kortelę
GaliojimasDažniausiai 5–10 metųDažniausiai 5–10 metų
KelionėsReikalingas keliaujant už Šengeno zonos ribųGalima naudoti kelionėms Europoje, Šengeno erdvėje

Išvada

Pasas yra tarptautinis kelionės dokumentas, būtinas keliaujant už Europos Sąjungos ir Šengeno zonos ribų, ir dažniausiai naudojamas kirtant tarptautines sienas. Asmens tapatybės kortelė, priešingai, yra nacionalinis dokumentas, skirtas kasdieninei tapatybės patvirtinimui, tačiau Europos Sąjungos ir Šengeno erdvėje ji taip pat gali būti naudojama kaip kelionės dokumentas. Nors abu dokumentai patvirtina asmens tapatybę ir pilietybę, jie turi skirtingą paskirtį ir naudojimo kontekstą.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *