Kuo skiriasi idealiosios dujos nuo realiųjų?

idealiosios ir realiosios dujos

Dujų savybių ir elgsenos supratimas yra svarbus tiek fizikoje, tiek chemijoje. Dujų būsenos apibūdinimui naudojami du pagrindiniai modeliai: idealiosios dujos ir realiosios dujos. Nors idealiosios dujos yra teorinis modelis, naudojamas supaprastinti sudėtingų sistemų analizę, realiosios dujos apibūdina tikrąsias dujų savybes, atsižvelgiant į tarpinių dalelių sąveikas ir kitus veiksnius. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius skirtumus tarp idealiųjų ir realiųjų dujų.

Kas yra idealiosios dujos?

Idealiosios dujos yra teorinis modelis, kuriame daromos tam tikros supaprastintos prielaidos apie dujų savybes ir elgesį. Šis modelis yra plačiai naudojamas fizikoje ir chemijoje dėl savo paprastumo ir naudingumo atliekant skaičiavimus.

Idealiųjų dujų savybės

  1. Dalelių dydis: Idealiosios dujos susideda iš labai mažų dalelių, kurių tūris yra laikomas nereikšmingu, palyginti su visos dujų sistemos tūriu.
  2. Tarpinių dalelių sąveika: Tarp dujų dalelių nėra jokios traukos ar atstūmimo jėgų. Tai reiškia, kad dalelės nesąveikauja viena su kita.
  3. Elastingi susidūrimai: Dujų dalelių susidūrimai yra visiškai elastingi, tai reiškia, kad susidūrimų metu nėra prarandama energija.
  4. Dujų judėjimas: Dalelės juda atsitiktinai ir pastoviai tiesiomis linijomis, kol nesusiduria su kitomis dalelėmis arba indo sienelėmis.

Idealiųjų dujų dėsniai

  • Idealiosios dujos laikosi idealiosios dujų būsenos lygties: PV=nRTPV = nRTPV=nRT
    • PPP – slėgis
    • VVV – tūris
    • nnn – molių skaičius
    • RRR – universaliųjų dujų konstanta
    • TTT – temperatūra (Kelvinais)

Kas yra realiosios dujos?

Realiųjų dujų modelis atsižvelgia į kai kuriuos idealiojo modelio apribojimus ir labiau atitinka tikrąjį dujų elgesį. Realiųjų dujų savybės skiriasi nuo idealiųjų dėl tarpmolekulinių sąveikų ir dalelių tūrio.

Realiųjų dujų savybės

  1. Dalelių dydis: Realiųjų dujų dalelės turi baigtinį dydį, todėl jų tūris nėra nereikšmingas.
  2. Tarpinių dalelių sąveika: Tarp dujų dalelių egzistuoja traukos ir atstūmimo jėgos, kurios tampa reikšmingos esant didesniam slėgiui arba žemesnei temperatūrai.
  3. Elastingi susidūrimai: Nors daugelis susidūrimų yra elastingi, kai kurios energijos dalelės gali prarasti susidūrimų metu dėl tarpmolekulinių jėgų.
  4. Dujų judėjimas: Dalelės juda atsitiktinai, tačiau jų judėjimas gali būti paveiktas tarpmolekulinių jėgų.

Realiųjų dujų dėsniai

  • Realiųjų dujų būsenos lygtis (Van der Waals lygtis): (P+aVm2)(Vm−b)=RT\left( P + \frac{a}{V_m^2} \right) (V_m – b) = RT(P+Vm2​a​)(Vm​−b)=RT
    • PPP – slėgis
    • VmV_mVm​ – molinis tūris
    • aaa – koeficientas, atsižvelgiantis į traukos jėgas tarp dalelių
    • bbb – koeficientas, atsižvelgiantis į dalelių tūrį
    • RRR – universaliųjų dujų konstanta
    • TTT – temperatūra (Kelvinais)

Pagrindiniai skirtumai

AspektasIdealiosios dujosRealiųjų dujų
Dalelių dydisDalelės laikomos taškinėmis, jų tūris nereikšmingasDalelės turi baigtinį dydį, jų tūris reikšmingas
Tarpinių dalelių sąveikaNėra tarpmolekulinių jėgųEgzistuoja traukos ir atstūmimo jėgos tarp dalelių
Susidūrimų pobūdisSusidūrimai yra visiškai elastingiKai kurios energijos dalelės gali būti prarastos susidūrimų metu
Būsenos lygtisPV=nRTPV = nRTPV=nRT(P+aVm2)(Vm−b)=RT\left( P + \frac{a}{V_m^2} \right) (V_m – b) = RT(P+Vm2​a​)(Vm​−b)=RT
TikslumasNaudojama kaip supaprastintas modelis, gerai veikia esant mažam slėgiui ir aukštai temperatūraiLabiau atitinka tikrąjį dujų elgesį, ypač esant didesniam slėgiui ir žemesnei temperatūrai

Apibendrinant

Idealiosios ir realiosios dujos yra du skirtingi modeliai, skirti apibūdinti dujų savybes ir elgseną. Idealiosios dujos yra teorinis modelis, kuris daro tam tikras supaprastintas prielaidas ir yra naudingas atliekant skaičiavimus, tačiau jis neatsižvelgia į tikrąsias tarpmolekulines jėgas ir dalelių tūrį. Realiųjų dujų modelis yra tikslesnis, nes jis atsižvelgia į tarpmolekulines jėgas ir dalelių tūrį, todėl geriau atspindi tikrąjį dujų elgesį ypač esant didesniam slėgiui ir žemesnei temperatūrai.

Šaltiniai:

Ar buvo naudinga informacija?

Paspauskite, kad įvertinti

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Įvertino: 0

Dar nebuvo vertinimų, būkite pirmasis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *